Røyking av mat

Smokepins™ (Henriksens Røgringe)

Smokepin™ (Henriksens Røgringe) | Arctic-Fritid.no

Smokepins
Verdens enkleste kaldrøykingsmetode
Ingen ovn, brennkasse, kjølerør eller termometer er nødvendig.

På 90-tallet kom jeg over en “nyvinning” til kaldrøyking av kjøtt og fisk, et system som med stor spenning måtte utprøves da det ble hevdet at en uten problemer kunne kaldrøyke 1,5-2 kg laksesider på 3-4 timer og med et fantastisk resultat.

Systemet var utviklet i Danmark av keramiksmeden Hans J. Henriksen og ble distribuert under navnene “Henriksens Røgsystem” og “Henriksens Røgringe”. Mine tester ga overraskende resultater og spesielt sukkersaltet ørret og røye under 1 kg ga en fantastisk smaksopplevelse.

Smokepin™ (Henriksens Røgringe) | Arctic-Fritid.no
Smokepin™ (Henriksens Røgringe) | Arctic-Fritid.no

Det geniale med dette systemet var hvor enkelt og raskt det var i bruk. Med en spiker i verandadekket, et 75cm høyt papprør med en diameter på 20 cm, en strikkepinne til oppheng og en plate til lokk på toppen og de første fiskene var klare til røyking.

En røgring produserte røyk i ca 1 time og 15 min alt etter hvor mye trekk det var i ovnen. Da vekten av en røgring var ca. 12 g forbrente denne ca. 10 g/time hvilket tilfører røykeprosessen nærmest ingen varme.

I flere år solgte jeg disse “røgringer” på salgsmesser rundt om i nord-norge men dessverre så døde Henriksen og lageret gikk fort tomt. Det ble lenge vurdert å videreføre produksjonen av dette fantastiske produktet men det ble bare med tankene.

Den gode nyheten er at jeg har nå funnet et tilsvarende produkt. “Smokepins” heter produktet og er basert på de samme prinsipper som Henriksens Røgringe.

Smokepins produseres av Skandinavisk Røgsystem IVS i Danmark, er godkjent av næringsmiddelindustrien og er nå på lager i nettbutikken, tilgjengelig for alle som ønsker å prøve denne spennende og enkle metoden til kaldrøyking av kjøtt og fisk.

Resultatet, mmm…. Ja, du tror det ikke før du får prøvd det!

Smokepin™ (Henriksens Røgringe) | Arctic-Fritid.no

Slik kan det gjøres:

I dette tilfellet brukes norsk laks med en vekt på mellom 4 og 5 kg.

  • Fisken renses og fileteres og eventuelle bein som sitter igjen i filetene skjæres ut.
  • Del filetene i 2 eller 3 like lange deler (ikke nødvendig, men gjør prosessen videre enklere).
  • Til 2 fisk (4 fileter) lages en lake av ca 4 liter vann, 400 gram salt og 40 gram sukker (mer sukker for fastere fisk).
  • Lake tømmes i en passende beholder (eller flere dersom nødvendig).
  • Filetene legges i lake med skinnsiden opp, slik at filetene er helt dekket av lake.
  • Prosessen kan ta mellom 6 og 12 timer), det er ikke kritisk så prøv gjerne med 8 til 10 timer på et kjølig sted.
  • Ta hver enkelt filet opp av lake og skyll disse godt i kaldt vann, tørk av med tørkepapir.
  • La filetene hvile/henge til tørk i ca 1 døgn.
  • Til røykingen, bruk 3-4 stk Smokepins, en av gangen.
  • Velbekomme.

Velkommen til en alltid hyggelig handel!

Legg igjen en kommentar

Når du legger inn kommentarer på nettstedet, lagres informasjonen som gitt via kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen og nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer og spam. Les mer om personvern.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.