Røyking av mat

Røyking av matvarer, kjøtt og fisk

Røyking av matvarer, kjøtt og fisk | Arctic-Fritid.no

Ved røyking av matvarer brukes for det meste røykemetoder som varm- og kaldrøyking, tradisjonelle tilberedningsmetoder som gir en særpreget smak på matvarer, kjøtt og fisk. Røyking ble i tidligere tider benyttet som en konserveringsmetode, mens røyking i dag hovedsakelig benyttes for å gi en særpreget smak og aroma til maten.

Røyking av matvarer er en fritidsinteresse som vokser raskt og med riktig tilbehør til røyking er det nærmest ingen begrensning for hva du kan røyke med et flott og velsmakende resultat.

For å få en god og smaksforbedrende røyk må du velge riktig røykespon, noe som ofte blir til en kreativ og interessant del av røykeprosessen. Finn dine favoritter og kanskje kan disse blandes for å få akkurat din ønskede røyksmak.

Husk også at luftfuktighet og fuktighet i røykesponen er en påvirkende årsak til ufullstendig forbrenning og utvikling av kreosot etc. så ideelt sett så får du beste resultat ved røyking under forhold med lav luftfuktighet og røykespon av tørr og god kvalitet.

Ved varmrøyking blir det du ønsker å røyke utsatt for både røyk og høy temperatur, det tar kort tid og smaker fortreffelig når du er ute på tur, sommer som vinter. Varmrøykt fjellørret på grovt brød og med skikkelig meierismør er en delikatesse du absolutt må prøve. Se våre populære røykeposer som gir en fantastisk røyksmak etter kun kort tid i glørne fra bålet.

Dansk oppskrift for kaldrøyking av norsk laks med en vekt på 4-5 kg.

  • Fisken renses og fileteres og eventuelle bein som sitter igjen i filetene skjæres ut.
  • Del filetene i 2 eller 3 like lange deler (ikke nødvendig, men gjør prosessen videre enklere).
  • Til 2 fisk (4 fileter) lages en lake av ca 4 liter vann, 400 gram salt og 40 gram sukker (mer sukker for fastere fisk).
  • Lake tømmes i en passende beholder (eller flere dersom nødvendig).
  • Filetene legges i lake med skinnsiden opp, slik at filetene er helt dekket av lake.
  • Prosessen kan ta mellom 6 og 12 timer), det er ikke kritisk så prøv gjerne med 8 til 10 timer på et kjølig sted.
  • Ta hver enkelt filet opp av lake og skyll disse godt i kaldt vann, tørk av med tørkepapir.
  • La filetene hvile/henge til tørk i ca 1 døgn.
  • Til røykingen, bruk 3-4 stk Smokepins, en av gangen.
  • Velbekomme.

Legg igjen en kommentar

Når du legger inn kommentarer på nettstedet, lagres informasjonen som gitt via kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen og nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer og spam. Les mer om personvern.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.