Dette er en oppskrift til røyking av laks jeg i sin tid fikk fra Danmark, nærmere bestemt fra produsenten av 90-tallets populære røykepinner. Nå er det arvtakeren Smokepins som gjelder.
I dette tilfellet ble der brukt norsk laks med en vekt på mellom 4 og 5 kg.
- Fisken renses og fileteres og eventuelle bein som sitter igjen i filetene skjæres ut.
- Del filetene i 2 eller 3 like lange deler (ikke nødvendig, men gjør prosessen videre enklere).
- Til 2 fisk (4 fileter) lages en lake av ca 4 liter vann, 400 gram salt og 40 gram sukker (mer sukker for fastere fisk).
- Lake tømmes i en passende beholder (eller flere dersom nødvendig).
- Filetene legges i lake med skinnsiden opp, slik at filetene er helt dekket av lake.
- Prosessen kan ta mellom 6 og 12 timer), det er ikke kritisk så prøv gjerne med 8 til 10 timer på et kjølig sted.
- Ta hver enkelt filet opp av lake og skyll disse godt i kaldt vann, tørk av med tørkepapir.
- La filetene hvile/henge til tørk i ca 1 døgn før røyking.
- Bruk 3-4 Smokepins (for en mer intens røyksmak bruker du flere).
- Røyketid: Ca. 5-7 timer.
- Modningstid etter røyking: 1-2 dager.
- Velbekomme.
En smokepin av bøk produserer røyk i ca 1 time og 24 minutter, alt etter hvor mye trekk det er i ovnen/røret. Da vekten av en smokepin er 12-15g forbrenner denne ca 10 g/time hvilket tilfører røykeprosessen tilnærmet ingen varme og derfor kan vi med trygghet kalle dette kaldrøyking.
Les vår historie bak denne røykemetoden, som startet med Henriksens Røgringe.
MEST POPULÆRE AKKURAT NÅ
Pakketilbud – Røyksyre og Seilaksfarge
150ml røyksyre og 3 x seilaksfarge 10g
Vis detaljer
kr 379.00