Stangbygging

Montering av snellefeste

Montering av snellefeste | Arctic-Fritid.no

Montering av snellefeste er en prosess som krever litt nøyaktighet når det gjelder tilpasning av de forskjellige komponentene. Før snellefestet kan monteres er det viktig at stangemnet rubbes med fint sandpapir for at limet skal få bedre feste, det samme gjelder for innvendig i snellefestet og øvrige snellefeste-komponenter som skal limes.

Snellefestet bør ha et litt større hull (ID) en stangemnets ytterdiameter (OD), dette for at du skal få plass til nok epoxylim.

Hvis snellefestet har et mye større hull (2-6 mm) enn stangemnets ytterdiameter (OD), må du bygge opp et stødig underlag. Dette gjøres enklest med å legge på flere rader av maskeringstape på stangemnet, bruk en god kniv og skjær ned bredden på tapen til 10-12 mm deretter legger du en rad 12-14 mm fra begge endene av snellefestet, dette for å sikre at det blir godt med lim i endene slik at ikke eventuell fuktighet kan trenge inn og forårsake frostspreng vinterstid.

Det er nærmest ingen begrensning i innerdiameter (ID) på snellefestet men vi ønsker ikke et snellefeste med utvendig diameter (OD) som er større enn håndtaket på stangen samt at unødvendige foringer / lim i et snellefeste med for stor ID øker stangens vekt.

Du har nå lagt 2 rader med maskeringstape som begge er litt mindre enn hullet i snellefestet, dette for at det skal bli plass til lim også oppå tape radene. Nå legger du på flere rader med tape mellom disse to ytterradene, gjerne 12-14 mm mellom hver rad.

Taperadene legges på stangemnet for å sikre en korrekt sentrering og understøtte av snellefestet og ønsker du maksimal utnyttelse / fordeling av limet kan taperadene slisses på tvers.

Har du et snellefeste som består av flere komponenter, f.eks. med innlegg av tre eller kompositt, så er det viktig at alle flater som skal limes rubbes skikkelig med sandpapir og at avstanden mellom begge limflatene er såpass store at du får plass til lim. Igjen er det viktig å tenke på at vanninntrengning er uønsket.

Når taperadene er på plass og alle deler er ferdig tilpasset, limer du snellefestet på plass med epoxylim. Vær påpasselig med å rette inn snellefestet i forhold til stangringenes plassering.

Da epoxylim har en egenvekt og mye lim kan gi uønsket vekt på stangen er det greit å ikke legge lim mellom alle tape radene, ofte er det nok å legge lim oppå taperadene, på midten og i begge endene av snellefestet (12-14 mm), men dette avhenger av type snellefeste.

Vri og skyv snellefestet i alle retninger slik at limet får fordele seg best mulig og pass hele tiden på å tørke bort overflødig lim før dette får festet seg. Til slutt, dobbelsjekk plasseringen av snellefestet i forhold til stangringene.

Du finner mange gode instruksjonsfilmer på YouTube og hos vår leverandør Guides N Blanks.

Lykke til med stangbyggingen!

Legg igjen en kommentar

Når du legger inn kommentarer på nettstedet, lagres informasjonen som gitt via kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen og nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer og spam. Les mer om personvern.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *