Seilaks, også kalt fattigmannslaks, har blitt et meget populært pålegg. Fra gammelt av ble seien saltet, farget og røkt, og erstattet således røkelaksen. Seilaks er veldig enkelt å lage selv, dette er noe absolutt alle kan få til, hvis en har tilgang på fersk sei. Når du skal lage seilaks prøv gjerne ut flere varianter med kryddere, som for eksempel dill, sitronskall eller einebær.
Slik kan du lage seilaks ved hjelp av seilaksfarge og røyksyre / røykaroma
- 1 kg seifilet uten bein tørrsaltes i minst 2 dager, benytt nok salt til at hele fileten blir dekket.
- Skyll av saltet og tørk filetene godt.
- Skjær fileten på skrå i skiver uten at skinnet følger med.
- Legg skivene i vannbad bestående av:
- 1 liter vann.
- 2 gram Kryddo seilaksfarge.
- 2-3 ss røyksyre, liquid smoke (eller kaldrøyking).
- La stå kjølig over natten og legg på rist for tørking.
Brukes ikke røyksyre eller røykaroma er seilaksen nå klar til kaldrøyking med våre praktiske Smokepins. - Legges på glass med nøytral olje (soya) slik at den dekker produktet.
- Oppbevares i kjøleskap ved maks. +4°C.
- Se våre kunders anbefalinger og kommentarer til oppskriften nedenfor.
TIPS! Når du skal lage seilaks prøv gjerne ut flere varianter med kryddere, som for eksempel dill, sitronskall eller einebær. Se gjerne Seilaks.no for flere gode smakstilsetninger, samt bokser og glass for nedfrysing.
Dersom du lager mye seilaks anbefales det å pakke seilaksen i porsjoner og fryse disse uten olje. På denne måten får du lang holdbarhet uten bruk av konserveringsmiddel for seilaks. For ekstra lang holdbarhet er vakuumpakking å anbefale. Porsjonene legges på olje når du tar dem opp fra fryseren.
Pakketilbud – Liquid Smoke og Seilaksfarge
147ml røyksyre og 3 x seilaksfarge 10g
Vis detaljer
kr 295.00
Pakketilbud – Røyksyre og Seilaksfarge
150ml røyksyre og 3 x seilaksfarge 10g
Vis detaljer
kr 379.00
Pakketilbud – Røyksyre og Seilaksfarge m/Sylteglass
Røyksmak og farge på kjøtt og fisk
Vis detaljer
kr 459.00
Hei
Har laget dette flere ganger med farge og syre fra artic Fritid.
Vill bare bemerke det med oljen når den er ferdig.
Det er ikke alle oljer som holder seg flytende i kjøleskap.
Jeg bruker Matolje (Madolje) fra EXTRA.
Heisann, og takk for gode tips. Mvh Rune.
Hei.. Hvis jeg bare lager av en halv kilo sei, kan jeg da bare halvere oppskrift?
Heisann.. Det er enklere å lage en riktig blanding på 1 liter vann enn på 0,5 liter vann, da mengden seilaksfarge og røyksyre blir nærmest ukontrollerbar liten og blandingen kan fort bli for sterk. Du trenger på ingen måte å bruke hele «vannbadet», du bruker den mengden som er nødvendig for å dekke seifileten.
Jeg har gjort dette flere ganger med sei. Så trengte jeg lyr, faktisk mye bedre smak. Om en bruker fersk, eller frossen fisk, samme gode smak 👍
Kan ein bruke frossen fisk?
Heisann.. Jeg har aldri prøvd å lage seilaks av frossen fisk, men har smakt dette og fant den så absolutt like god som av ferskfisk. Det som er viktig er at fisken ikke tines før prosessen starter, men tørrsaltes i frossen tilstand og gjerne noen timer ekstra. Hilsen Rune.
Det går helt fint.
Hei. Hvordan er holdbarheten på seilaks laget etter oppskriften over?
Heisann! Er fisk og olje av god kvalitet og det ferdige produkt oppbevart kjølig (maks. +4°C) så er normal holdbarhet 50-60 dager. Hilsen Rune.
Denne oppskriften er jeg veldig fornøyd med. Har brukt den flere ganger, og får tilbakemeldinger om at den er bedre enn den som er å få kjøpt i butikker. Det lønner seg å salte fisken i hele fileter, da blir den hard etter salting og desto finere å skjære tynne slinger av.
Til 1kg sei ,vanskelig d m sei farge i GR blir d en halv teskje ?
Hei.. Vi snakker om 2gr er ca. 1/4 til 1/3 i en normal størrelse teskje. Mvh Rune.