Oppskrifter

Saltblanding til røkelaks

Saltblanding til røkelaks | Arctic-Fritid.no

Saltblanding til røkelaks er en viktig faktor for konsistensen på det ferdige produkt og liker du røkelaksen fast og fin i konsistensen er tørrsalting med 30-40% sukker i forhold til salt et vanlig brukt blandingsforhold.

Til forskjell fra saltlake, løser vi ikke opp blandingen i vann, men strør denne over og rundt fileten – dette kalles tørrsalting. Det som nå skjer er at saltet (og sukkeret) trekker ut vann av fiskefileten og gir denne en fastere konsistens, samtidig trekker salt inn i fiskekjøttet og setter en fin saltsmak til det ferdige produkt.

Sukkeret er med på å balansere røyksmaken og gir en mer balansert smak opp mot saltet.

Generelt kan vi si at saltetiden på 5-6 kg laks er ca ett døgn, 7- 8 kg 27 timer, 10 kg 30 timer og laks på 12- 13 kg 2 døgn.

Saltblanding til røkelaks (5-6 kg):

  • 4kg grovsalt.
  • 1kg finsalt.
  • 2kg sukker (gjerne brunt sukker).
  • La fisken ligge i blandingen 22-24 timer (ca. ett døgn).
  • Ta hver enkelt filet opp av saltblandingen og tørk godt av med tørkepapir.
  • La filetene hvile/henge til tørk i ca 1 døgn før røyking.

Til røykingen anbefaler vi våre Smokepins – En smokepin av bøk produserer røyk i ca 1 time og 24 minutter, alt etter hvor mye trekk det er i ovnen/røret. Da vekten av en smokepin er 12-15g forbrenner denne ca 10 g/time hvilket tilfører røykeprosessen tilnærmet ingen varme og derfor kan vi med trygghet kalle dette kaldrøyking.

Legg igjen en kommentar

Når du legger inn kommentarer på nettstedet, lagres informasjonen som gitt via kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen og nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer og spam. Les mer om personvern.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *