Røyking av mat

Riktig mengde røyk i røykeriet

Riktig mengde røyk i røykeriet | Arctic-Fritid.no

Riktig mengde røyk i røykeriet er etter manges mening en viktig del av en vellykket kaldrøyking og vel så viktig er røykens kvalitet og utskifting, den røyken som kommer inn skal ut igjen.

Det finnes svært lite informasjon rundt dette temaet og vi har derfor på beste måte prøvd å sette sammen egenerfaring med informasjon fra forskjellige fora i inn- og utland. AmazingRibs skriver mye bra om kaldrøyking, varmrøyking og grilling.

Røyk kan inneholde så mange som 100 forbindelser i form av mikroskopiske faste stoffer, inkludert karbon, kreosot, aske og fenoler, samt forbrenningsgasser som inkluderer karbonmonoksid, karbondioksid, nitrogenoksyd og væsker som vanndamp og syringol (en olje).

Noen av disse stoffene er med på å gi oss den fargen, aromaen og røyksmaken som vi elsker, men blir det for mye røyk grunnet f.eks. ufullstendig forbrenning, kan vi få sur og uren røyk.

Mange røykutviklere produserer tildels store mengder røyk og for at dette skal være mulig må oksygentilførselen reduseres til et minimum, noe som igjen medfører en større utvikling av avfallstoffer som blant annet kreosot. Kreosot utvikles ved redusert oksygentilførsel under høye temperaturer (ufullstendig forbrenning).

Vær oppmerksom på at også luftfuktighet og fuktighet i røykesponen er en påvirkende årsak til ufullstendig forbrenning og utvikling av kreosot. Ideelt sett får du beste resultat ved røyking under forhold med lav luftfuktighet (høytrykk) og røykespon eller røykeklosser av tørr og god kvalitet.

Påse at du har god utlufting i røykeriet, når du kan se produktet gjennom en transparent blåtonet røyk har du den perfekte mengde ren og god røyk, se artikkelbildet.

Riktig mengde røyk i røykeriet er viktig og du vil kanskje bruke litt mer spon og litt lengre røyketid for å oppnå ønsket smak og aroma, men kvaliteten på det ferdige produkt er likevel det viktigste. God kvalitet tar normalt litt lengre tid!

Legg igjen en kommentar

Når du legger inn kommentarer på nettstedet, lagres informasjonen som gitt via kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen og nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer og spam. Les mer om personvern.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.