Røyking av mat

Smokepins røykutvikler gir ren røyk i røykeriet

Smokepins røykutvikler gir ren røyk i røykeriet | Arctic-Fritid.no

Smokepins røykutvikler har tatt danske hobbyrøykere med storm og nå er den på full fart inn også hos det norske matfolket. En smokepins produserer ren røyk i opp mot 1 time og 25 minutter, avhengig av vind / trekk, luftfuktighet og utetemperatur. Da vekten av en smokepins er 12-15g forbrenner denne ca 10 g/time hvilket tilfører røykeprosessen tilnærmet ingen varme og derfor kan vi med trygghet kalle dette kaldrøyking med ren og god røyk.

Med Smokepins får du riktig mengde røyk i røykeriet.

Det geniale med dette systemet er hvor enkelt og raskt det er i bruk. Plasser en smokepins på medfølgende stand, til røykhus kan brukes et 80-90cm høyt papprør med en diameter på ca 20-60cm, en stålstreng etc. til oppheng av fisken og en plate til lokk på toppen. De første fiskene er nå klare til røyking.

Smokepins røykutvikler lagerføres i et bredt utvalg tresorter, se hele utvalget.

Slik bruker du Smokepins røykepinner:

  • Tenn på en Smokepin i den enden med størst åpning.
  • Når det brenner godt, blåser du ut flammen – forsikre deg om at det nå gløder skikkelig.
  • Plasser så røykepinnen på medfølgende stand / holder med den glødende enden opp, plasser deretter holderen på bunnen av røykhuset eller grillen.
  • Påse at du har nødvendig trekk i røykhuset, den røyk som kommer inn skal ut igjen. Smokepins brenner i fri luft og sjansen for sur røyk er derfor minimal, uansett mengde røyk du ønsker å bruke.
  • Når den første Smokepin er nedbrent (ca. 1 time og 25 minutter), erstattes den med en ny Smokepin.

Kaldrøyking av norsk laks med en vekt på mellom 4 og 5 kg:

  • Fisken renses og fileteres og eventuelle bein som sitter igjen i filetene skjæres ut.
  • Del filetene i 2 eller 3 like lange deler (ikke nødvendig, men gjør prosessen videre enklere).
  • Til 2 fisk (4 fileter) lages en lake av ca 4 liter vann, 400 gram salt og 40 gram sukker (mer sukker for fastere fisk).
  • Lake tømmes i en passende beholder (eller flere dersom nødvendig).
  • Filetene legges i lake med skinnsiden opp, slik at filetene er helt dekket av lake.
  • Prosessen kan ta mellom 6 og 12 timer), det er ikke kritisk så prøv gjerne med 8 til 10 timer på et kjølig sted.
  • Ta hver enkelt filet opp av lake og skyll disse godt i kaldt vann, tørk av med tørkepapir.
  • La filetene hvile/henge til tørk i ca 1 døgn.
  • Til røykingen, bruk 2-4 stk «Smokepins», en av gangen.
  • Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Når du legger inn kommentarer på nettstedet, lagres informasjonen som gitt via kommentarskjemaet i tillegg til IP-adressen og nettleserversjon. Dette gjøres for å bidra til å unngå useriøse kommentarer og spam. Les mer om personvern.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *